Vrije Boekhandel

Gerard den Haan, schoppen en slaan - Cecile Koekoek

In de jaren tachtig schoffelde Gerard den Haan op het middenveld van NAC en groeide hij met zijn no-nonsense mentaliteit uit tot cultheld van de B-Side. Cecile Koekoek, hoofdredactrice van de VaraGids maar vooral groot NAC-supporter, stond destijds op de tribune en schrijft een persoonlijk verhaal over haar held, haar club en haar stad. De slechtste voetballer van Nederland zou Gerard den Haan zijn. Volgens mij is het meer een geuzennaam. Het was misschien niet de meest verfijnde technicus van het middenveld van NAC maar hij beschikte wel over een geweldige mentaliteit.
Een citaat uit het boek:

Na de wedstrijd zaten ze altijd met zijn allen in bad. 'Marcel was weleens bang dat ik zou verzuipen van vermoeidheid. Helemaal kapot was ik dan., verrot. Ik hoor die voetballers van tegenwoordig zo vaak zeggen dat ze alles hebben gegeven, maar dan denk ik bij mezelf: ik heb een heel andere definitie van alles geven'.

Cécile Koekoek heeft een mooi portret opgeschreven van een authentieke persoonlijkheid uit de geschiedenis van NAC maar hoe zou het toch aflopen met de Spaanse Rosa?

Prijs: € 17,50


De kunst van het sprinten - Martin Bons


Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel zijn de beste sprinters van het peloton. Helden die zich met ware doodsverachting in het gevecht naar de eindstreep storten. Of het nu een massasprint is of een sprint-à-deux, negen van de tien keer komen de renners met meerdere tegelijk aan. Als je niet kunt sprinten, is het lastig winnen.
Martin Bons, een fanatieke recreant, organiseert jaarlijks een wielerwedstrijd, een sprintkoers bij uitstek. Nooit stond hij op het podium. Hij eindigde zelfs nooit bij de eerste twintig. Tijdens de komende jubileumeditie moet dat anders. Hij bekeek honderden massasprints, dook in de literatuur, sprak met de snelle mannen in het peloton en onderwierp zich aan speciale trainingen. Alles om het mysterie van de sprint te doorgronden, alles om in de tiende editie van de Oogbokaal op het podium te staan.

Paperback € 19,00

Sjoerd Mossou - Friet met Van Basten


Sjoerd Mossou schrijft ook over de oudere voetballers zoals blijkt uit de volgende citaten uit zijn boek:

"Sommige voetballers hoeven 'De Aftakeling' maar in de ogen te kijken of ze stoppen acuut en raken geen bal meer aan, zoals Piet Keizer. Die stond aan de zijlijn bij een jeugdwedstrijdje, toen de bal toevallig zijn kant op rolde. Achteloos tilde de legendarische linksbuiten van weleer zijn voet omhoog. Jammer dan, zei Piet. Hij was gestopt."
"Het heeft geen zin je te verzetten tegen 'De Aftakeling', maar je kunt haar wel omarmen als een vriend. Accepteer het gewoon. Onderga het als een vent. Heb er vrede mee dat die linksbuiten bij je wegrent - en dat je 'm in geen honderd jaar meer in gaat halen. Laat je niet kisten, wil ik zeggen. Stop nooit met voetballen."


Uitgeverij De Bezige Bij
Paperback € 16,90

Johan Cruijff - Mijn verhaal


De autobiografie

Voetbalkunstenaar Johan Cruijff is een icoon.
Hij was misschien wel de beste speler aller tijden.
De invloed van zijn speelstijl en voetbalfilosofie was en is groot. Hij is een held, een voorbeeld, een leermeester. Zowel voor- als tegenstanders luisterden geboeid als hij het woord nam, op zijn onnavolgbare wijze.

Johan Cruijff is van ons allemaal en daardoor heeft iedereen zijn ‘eigen’ Johan: een mengeling van feit en fictie. Nu is dan het woord aan hemzelf, in deze meeslepende autobiografie. Hierin geeft hij zíjn visie op alles wat hem bezighield, op het voetbal en op het leven.

Johan Cruijff – Mijn verhaal is een heel persoonlijk boek, het enige met zijn éígen verhaal. Als je het leest, is het alsof hij zelf tegen je praat. Eindelijk leren wij de echte Johan kennen.

Paperback € 20,00
Gebonden € 25,00

Cruijff! De jonge jaren


Bert Hiddema

In maart 2016 overleed Johan Cruijff, zonder twijfel de beste voetballer aller tijden. Zijn uitspraken zijn even legendarisch als zijn ongeëvenaarde voetbaltalent en zijn invloed op het voetbal is internationaal erkend. Maar hoe klom de op 25 april 1947 geboren Amsterdamse Hendrik Johannes Cruijff naar de wereldtop?
In 'Cruijff, de jonge jaren' neemt Bert Hiddema ons mee naar Betondorp, naar de groentewinkel tegenover het oude Ajax-stadion. Hij geeft een intiem kijkje in het leven van het voetbalgezin Cruijff met vader Manus als ultieme Ajax-fan. Het resultaat: een persoonlijk portret van de beginjaren van de beste Nederlandse voetballer ooit.

Paperback € 15,00

"Prof" de biografie van de Bredase voetballegende Kees Rijvers


In 1950 vertrok de 24-jarige voetballer Kees Rijvers samen met zijn vrouw naar Saint-Étienne, een wereldreis voor de eenvoudige schoenmakerszoon uit Princenhage. Hij was hiermee een van de eerste profvoetballers van Nederland. In zijn thuisland werd hem dat niet in dank afgenomen. "Uitschot", werden de profs door de KNVB genoemd. Rijvers was na zijn vertrek niet meer welkom in het Nederlands elftal, terwijl hij in Frankrijk zou uitgroeien tot de speler van het jaar. Over de grens beleefde hij ook een van zijn hoogtepunten als voetballer: tijdens de Watersnoodwedstrijd dwong een bijeengeraapt gelegenheidselftal van Nederlandse profvoetballers in Parijs het Franse team op de knieën. Na de invoering van het betaald voetbal in Nederland keerde Rijvers toch weer terug bij Oranje. Samen met Faas Wilkes en Abe Lenstra vormde hij het beruchte "Gouden Binnentrio". Na zijn voetbalcarrière werd Rijvers een succesvolle trainer.
De kleindochter van Kees Rijvers, Antje Veld schreef de biografie over haar grootvader.
Prijs van het boek: € 20,00

Thomas Dekker - Thijs Zonneveld

Thomas Dekker (1984) heeft genoeg van de leugens. Zijn echte verhaal is nog nooit verteld. De waarheid met al zijn slechte lelijke kanten moet maar eens naar buiten. De schaamte heeft het altijd gewonnen van de last die de kroonprins van het Nederlandse wielrennen met zich heeft meegedragen. Maar nu is er niets meer te verliezen.

paperback €20,-

De wereld volgens Gijp - Michel van Egmond

In het voorjaar van 2016 gebeurde er iets uiterst ingrijpends in het doorgaans zo kalme bestaan van René van der Gijp, iets dat zijn leven van de ene op de andere dag volledig op z'n kop zette. Niet voor het eerst verbleef bestseller-auteur Michel van Egmond juist gedurende deze periode in zijn directe nabijheid.

Het resultaat is het langverwachte en indringende vervolg op GIJP, het megasucces uit 2012: De Wereld volgens Gijp, een boek om te lachen en te huilen tegelijk.

De Wereld volgens Gijp laat de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen, in een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als bron van troost.
Drie hoofstukken uit het boek spelen zich af in het Bredase café De Bommel waar Ruud Gullit optrad.
Met belangrijke bijrollen voor onder anderen Ruud Gullit, Jan Boskamp, Rob Jansen, Maarten Spanjer en Mario Been.

Paperback € 20,00

Cols - De mooiste beklimmingen in Europa


De Mont Ventoux, de Stelvio, Alpe d'Huez, de Galibier en de Tourmalet: beroemde bergtoppen als tempels van de wielerheroïek. Jaarlijks trekken er duizenden wieler-amateurs naartoe om zichzelf op de proef te stellen. Ze gaan de worsteling aan met de berghelling en willen in het kielzog van hun helden weten hoe het voelt om af te zien op het dak van Europa.

De fantastische foto's zijn van de hand van Michael Blann, voormalig profrenner, nu professioneel fotograaf. Hij heeft meer dan veertig cols in Europa op beeld vastgelegd vanuit het perspectief van de wielrenner. Naast de foto's en klimprofielen van de belangrijkste cols zijn odes aan het klimmen en talrijke persoonlijke herinneringen van grote vedetten uit de wielerwereld opgenomen. Het zijn de getuigenissen van o.a. Lizzie Armitstead, Ivan Basso, Bernie Eisel, Maurizio Fondriest, Andy Hampsten, Sean Kelly, Greg LeMond, Robert Millar, Allan Peiper en Stephen Roche.

COLS is een iconisch fotoboek met de landschappen van de meest majestueuze bergen en legendarische cols uit de wielergeschiedenis, bestemd voor de groeiende groep passieve en actieve wielerenthousiastelingen. Beschreven zijn 44 cols, waaronder: Alpe d'Huez, Col d'Aubisque, Col du Galibier, de Gavia, Col d'Izoard, de Stelvio, de Teide, Col du Tourmalet, Mont Ventoux.

Gebonden € 29,95

Idolen en iconen - Rinie Maas


Het NAC boek
62 Verhalen

In het boek worden NAC iconen als Leo Canjels, Ati Graaumans en Addy Brouwers knap geportretteerd.
Welke NAC-speler maakte de penalty van de eeuw?
Welk voordeel genoten onze helden van 1973 in het bekerkampioenschap tegen NEC? Wat was het geheim van de Engelse spits, Bob Latchford, die NAC kampioen maakte in de eerste divisie in het seizoen1982-1983? Wat maakten Ton Lokhoff, Pierre van Hooijdonk, Koos Waslander en talloze anderen bij NAC zo onderscheidend?

Schrijver Rinie Maas zoekt verhalen achter feiten en cijfers die ons zullen boeien en vermaken.
Hierbij passeren vele NAC-idolen en iconen de revue. Maar vergeet niet: Maas is geen sportverslaggever. Hij heeft het boek geschreven als hartstochtelijk supporter van NAC. In het boek beschrijft hij zijn belevenissen tijdens wedstrijden en trainingen. Drama, liefde en humor komen aan bod. Maas maakte het in zijn jeugd mee en noteerde het. Idolen en Iconen is het met liefde geschreven resultaat dat iedere NAC-supporter een schok van herkenning zal geven.
Gebonden € 24,95

Olav Mol - Een leven met Formule 1


In 1991 werd Olav Mol als verslaggever voor de leeuwen geworpen om de Grand Prix Formule 1 van Monaco te verslaan. Vijfentwintig jaar later is hij nog steeds dé verslaggever van Formule 1 op de Nederlandse televisie. In dit boek vertelt hij hoe hij in de Formule 1 verzeild raakte, wat hij zag en hoe zijn privéleven parallel met de races is verlopen. De beroemdste coureurs, de mooiste races, en de meest tragische ongevallen passeren de revue. We lezen over de entree van Jos Verstappen in het team van Michael Schumacher, de dood van Ayrton Senna en de spectaculaire opkomst van Max Verstappen. Weinig Nederlanders zagen de sport zo lang zo intensief van zo dichtbij als Olav Mol.

Paperback € 15,00

Luc Nilis - De waarheid


Thijs Slegers

Luc Nilis was een sieraad van een voetballer, maar bleef als mens altijd een mysterie.
Succesvol bij Anderlecht en geliefd icoon van psv, maar ondanks 56 interlands voor de Rode Duivels toch onbegrepen in eigen land.
In september 2000 kwam het breekpunt in zijn carrière: een noodlottig ongeval met schrijnende gevolgen. Leven werd plotseling overleven, ver weg van de spotlights. Nu, na bijna zestien jaar, stopt Luc Nilis met zwijgen over die periode. Het is tijd voor de waarheid.

Paperback € 20,00

Litmanen 10


Jari Litmanen groeide halverwege de jaren negentig niet alleen uit tot de lieveling van het Ajax-publiek, hij won ook alle prijzen die er te winnen zijn in het voetbal. Het was de start van een unieke loopbaan die vier decennia bestreek en hem onder meer bracht bij FC Barcelona en de club van zijn jeugddromen: Liverpool FC. Ook daar werd hij op handen gedragen door de supporters. Maar zelfs op het toppunt van zijn roem, toen hij allang recordinternational van Finland was, bleef Litmanen de stille, bescheiden man die hij van nature is, iemand die buiten het veld de spotlights liever niet opzoekt.
Nu is dat voorbij: in dit boek spreekt Litmanen voor het eerst uitgebreid en openhartig over zijn leven en loopbaan tot nu toe, in zijn eigen woorden en zonder voorbehoud.

Paperback € 19,95

Wilfried de Jong - Solo


Wielercolumns


Uitgeverij podium € 12,50

Jubileumboek "100 jaar NAC"

Dit omvangrijke jubileumboek over de geschiedenis van 100 jaar NAC is bijna geheel uitverkocht. De laatste nieuwe exemplaren zijn bij ons te koop voor de prijs van € 79,00

Kieft - Michel van Egmond


Bijna twintig jaar lang droeg voetballer Wim Kieft een groot geheim met zich mee.
Dat is nu voorbij.

Aan Michel van Egmond, auteur van de mega-bestseller GIJP, vertelde hij zijn onwaarschijnlijke verhaal.

KIEFT is het verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving. Tegen de demonen in zijn hoofd. Maar het is ook een hoopvol relaas over de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens.
Het is een boek vol zelfspot en trots. Triest en soms grappig tegelijk. Het gaat over Ajax, PSV, Oranje en uiteraard over die gedenkwaardige kopbal tegen Ierland in 1988. Maar het gaat ook over schuld en schaamte, over eenzaamheid en angst, over de druk, over het eeuwige onvermogen om te genieten van succes. En over de dagelijkse strijd die hij voert om clean te blijven.

Paperback € 19.95

Mountain Higher - Daniel Friebe


Extreme, onbekende en onvergetelijke bergritten in Europa

Uitgeverij Veltman
Gebonden groot formaat € 30.00

Laurens ten Dam door Robin van der Kloor


Journalist Robin van der Kloor heeft Laurens ten Dam een jaar lang gevolgd. Het resultaat is bovenstaande titel die half november verschijnt. In dit boek geeft Laurens ten Dam zich bloot. Ten Dam legt in dit boek alles op tafel. Zijn gedurfde mening, zijn bloedwaardes, zijn beruchte trainingsschema's, zijn kritiek op journalisten en collega's en zijn vurige wens om geloofwaardig te zijn. Voor hem is dit boek een poging nieuwe fundamenten voor vertrouwen te leggen. Voor de lezer is dit boek een kans om in de huid te kruipen en het lijden te ervaren van een der meest kleurrijke renners die het peloton kent.

Prijs € 17,95

Gijp - Michel van Egmond


Journalist Michel van Egmond beschrijft de opkomst, ondergang en wederopstanding van het mediafenomeen en ex-voetballer René van der Gijp. Het is een intiem protret van een geboren zondagskind, met aandacht voor zijn jeugdjaren, zijn spelerscarrière, zijn levensvisie, zijn humor en zijn "vliegende inzinking" zoals hij de burn-out die hem maanden van het scherm hield, zelf omschrijft.

Uitgeverij Voetbal International
Paperback € 19.95

Kop in de wind - Wilfried de Jong


Wilfried de Jong versmelt in Kop in de wind twee van zijn grote liefdes: schrijven en fietsen. In tien aanstekelijke verhalen stuurt hij een man met een fiets door wereldsteden, bergketens en Hollandse landschappen. Ondanks zijn voortdurende haast, heeft de man op elke tocht een wonderlijke ontmoeting.

Uitgeverij Podium
Paperback € 17.50

Ik, Zlatan


Zlatan Ibrahimovic vertelt zijn levensverhaal:
over zijn getroubleerde jeugd in een immigrantenwijk in Malmö, waar hij opgroeide voor galg en rad.
Over de trainer van FC Malmö, die zijn unieke talent zag en hem redde van een leven vol diefstal, drugs en geweld waarin hij dreigde af te glijden.
Over zijn transfer naar Ajax, waar hij doorbrak als speler van internationale allure, en waar de basis werd gelegd voor zijn verdere carrière, die hem achtereenvolgens bij Juventus, Inter, Barcelona en AC Milan bracht.

Paperback € 12.50

Pijn is genot - Jan Siebelink


Alle wielerverhalen

Uitgeverij Thomas Rap
Paperback € 10.00

De man en zijn fiets - Wilfried de Jong


Wielerverhalen

Voor De man en zijn fiets maakte Wilfried de Jong een selectie uit zijn mooiste wielerstukken voor NRC en De Muur. Daarnaast schreef hij nieuwe verhalen. Over kasseien, lege bidons, aanrijdingen en mist op de Mont Ventoux.

Uitgeverij Podium
Paperback € 12.50

‘