Vrije Boekhandel

Boekenweek 2017 van 25 maart tot en met 2 april


Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Herman Koch en is in de Boekenweek gratis verkrijgbaar bij aankoop van €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Op zondag 2 april kan er gratis met NS gereisd worden met het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven.
Geldig in de 2e klas, voor 1 persoon, alleen op 2 april, in treinen van NS, Arriva, Connexxion, Breng, Syntus en Veolia


Het essay is geschreven door Connie Palmen en tijdens de Boekenweek te koop voor € 3,50

Voor meer informatie over de Boekenweek zie:
http://www.boekenweek.nl/­

Ties Teurlings leest voor uit zijn boek 'Krentenkoppen' op zaterdagmiddag 25 maart van 17.00 tot 18.00 uur


Zaterdag 25 maart start de boekenweek 2017
Ties Teurlings, auteur van het boek Krentenkoppen komt op deze dag tussen 17.00 en 18.00 uur in onze winkel voorlezen uit zijn in januari verschenen boek.

Wie is Ties Teurlings:
Ties Teurlings (1993) studeerde aan de kunstacademie in Breda. In zijn tweede jaar maakte hij voor zijn minor fotografie een fotoserie over zijn opa en zijn oma. In 2014 deed hij mee aan het Leids Cabaret Festival en in 2015 liep hij de pelgrimsroute van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostella. Hij groeide op in het Brabantse Oosterhout. Begin 2017 verscheen zijn bundel Krentenkoppen, humoristische en ontroerende verhalen over zijn bezoeken aan zijn opa en oma.

Krentenkoppen:
In het huis van zijn opa en oma kan Ties altijd terecht. Oma weet weliswaar niet meer wie hij is of wat hij komt doen, maar laat hem desondanks hartelijk binnen. Opa zit in zijn stoel, oma op de bank en Ties zit ertussenin te kijken en te luisteren. Dan komt zijn opa in het ziekenhuis terecht en moet oma naar een verzorgingstehuis. Tegen haar wil in komt ze tussen de krentenkoppen te zitten. Aldaar achtervolgt ze haar lotgenoten door de gangen, verzet ze zich vastberaden tegen de ingedutte sfeer en danst ze vrolijk met het plaatselijke clowntje. ‘Ja, ik dacht: ik zal maar meedoen, anders staat dat mens ook zo voor gek.’
In Krentenkoppen zijn de bezoeken van Ties aan zijn opa en oma verzameld. Hij documenteert hun aftakeling op humoristische maar eerlijke wijze. Het resultaat is een scherp geobserveerd en ontwapenend verhaal, even tragisch als hartverwarmend.

paperback € 14.00
Uiteraard krijgt u bij aankoop van dit boek het boekenweekgeschenk kado én een handtekening van de auteur.
U bent van harte welkom

Huub Oosterhuis wordt geïnterviewd over leven en werk door Franck Ploum op zondagmiddag 26 maart


Op zondagmiddag 26 maart wordt dichter, theoloog en bijbelvertaler Huub Oosterhuis geïnterviewd door Franck Ploum over zijn leven, werk en boeken. Het interview vindt plaats in de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda. Toegangskaarten à € 7,50 zijn reeds bij ons verkrijgbaar of te reserveren. De aanvang is om 15.00 uur.

Govert Jan Bach spreekt over de Matthäus Passion op maandagavond 27 maart


Muziekkenner Govert Jan Bach spreekt deze avond over de ontstaansgeschiedenis en het wezen van de barok. Hij laat de gelaagdheid en de architectuur van de Mathäuspassion zien. Ter sprake komen onder meer de grote rol van de mystiek, de meest recente musicologische vondsten, de hertalingen van de teksten en de Mathäuspassion als Nederlands cultuurmonument. De lezing wordt uiteraard opgeluisterd met diverse muziekfragmenten. De avond wordt georganiseerd door de Remonstrantse Gemeente Breda. Plaats: Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda. Aanvang: 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrije bijdrage gevraagd.

Concertlezing met Jan Brokken op 28 oktober


In 1975 bezocht Jan Brokken voor het eerst Sint-Petersburg, toen nog Leningrad genaamd. Het communisme was verre van voorbij. Nu,veertig jaar later, keert hij terug om de stad te herontdekken. Zijn wandelingen door heden en verleden roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden, Achmatova, Mandelstam, Brodsky, Malevitsj, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Tsjaikovski, Rachmaninov, Stravinsky en vele anderen. In "De gloed van Sint-Petersburg" dompelt Brokken de lezer onder in de culturele rijkdom van deze stad.

Concertlezing Jan Brokken i.s.m. kamerkoor Cappella ex Occasione
o.l.v. Ruben de Grauw.
Zaterdag 28 oktober, 20.15 uur
Johanneskerk, Dreef 5, Breda (Princenhage)
Toegangsprijs € 15,00
Het muzikale deel bestaat uit a capella muziek van de Russische componisten Rachmaninov, Sjostakovich, Schnittke, Tsjaikovsky, Sviridov e.a.

Voor meer informatie over de concertlezing zie:
http://cappellaexoccasione.nl/­

Lezingen Vrije Boekhandel


In het voor- en najaar organiseren wij diverse lezingen.
Een greep uit de lezingen van afgelopen periode:

In februari gaf Griet Op de Beeck voor de derde keer een sprankelende voordracht in een uitverkochte Waalse Kerk Professor Herman Pleij gaf in april een gastcollege over Erasmus.
Andere gasten waren: Frits van Oostrom, Marcia Luyten, Fik Meijer, Jacqueline Bel, Jan Siebelink, Chris de Stoop, Stefan Hertmans en vele anderen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze lezingen en andere activiteiten dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via info@vrijeboekhandel.nl


Samenwerking met muziekhandel Spronk

Muziekhandel Spronk aan de Wilhelminastraat is gesloten maar Ernst en Carla Stellwag gaan door als webwinkel.
Op het gebied van klassieke muziek werken wij met hen samen. Er is dan ook steeds een beperkt assortiment aan CD's van Spronk in onze winkel aanwezig.
Deze CD's kunt U in onze boekhandel beluisteren onder een koptelefoon of via de centrale muziekinstallatie.

Bestelde CD's bij muziekhandel Spronk kunt U desgewenst ophalen in onze boekhandel.
Zie verder http://www.muziekvanspronk.nl/­

Waalse kerk en Publieke Werken te Breda

De meeste lezingen/presentaties houden wij in de Waalse kerk en het zaaltje van café Publieke Werken te Breda, beide op zeer korte afstand van onze winkel.
Voor meer informatie over de Waalse kerk en Publieke Werken zie ook:

http://www.waalsekerkbreda.nl/­
http://www.cafepubliekewerken.com/­