Vrije Boekhandel

Beatrice de Graaf over haar nieuwe boek "Tegen de terreur" op 13 november - Uitverkocht!


Hoogleraar Beatrice de Graaf spreekt op dinsdagavond 13 november in de Waalse Kerk over haar nieuwe boek: "Tegen de terreur. Hoe Europa veilig werd 1815 - 1820".

Parijs, juli 1815. Duizenden geallieerde militairen stromen de stad binnen en nemen paleizen en huizen in bezit. De vier geallieerde mogendheden, de overwinnaars van Waterloo, sturen hun beste ministers naar de Franse hoofdstad voor een uniek experiment: een permanente geallieerde raad, die vijf jaar lang, aanvankelijk dagelijks, zal overleggen over de veiligheid van Frankrijk, en van Europa als geheel.

Deze eerste gemeenschappelijke Europese inspanning tegen de terreur, die een voorafspiegeling lijkt van het bezettingsregime van na 1945, wordt door De Graaf voor het eerst in kaart gebracht. De veiligheidsmaatregelen waren nieuw, gemeenschappelijk, en net zo ambitieus als overtrokken. Maar deze proto-Europese veiligheidsraad slaagde er niet in de geest van opstandigheid aan banden te leggen. Naarmate de herinnering aan de gezamenlijke strijd tegen Napoleon verbleekte, nam de wil af om tot een Europees veiligheidsbeleid te komen en liep het eerste project van Europese integratie vast op verschillende ideeën over wat precies gevaarlijk was, en waar de terreur schuilging.

Aanvang lezing: 20.15 uur. Toegang: € 8,00

(foto Beatrice de Graaf: Milette Raats)16 november Multatuli-lezing Grote Kerk Breda


De Vrije boekhandel is met een boekenstand aanwezig in de Grote Kerk te Breda tijdens de 22e Multatuli-lezing.

Het boek dat tijdens deze lezing centraal staat is 'Palet van verzet' van Simone Jacobs (lees meer over dit boek bij de rubriek geschiedenis op deze website)

Verzet en democratie, onlosmakelijk verbonden
Op vrijdagmiddag 16 november 2018 organiseert Stichting Multatuli Lezing Nederland de tweeëntwintigste editie van de Multatuli-lezing in de Onze Lieve Vrouwe of Grote Kerk van Breda.

De Multatuli-lezing in Breda is een van de grote, klassieke lezingen in Nederland. Sinds 1996 wordt de lezing beurtelings in Breda en Leuven gehouden. De Multatuli-lezing wil een bijdrage leveren aan het debat over de waarde van de democratie, mensenrechten en vrede voor de internationale, nationale en lokale samenleving.

Met actuele thema’s als Overdracht van waarden, Intolerantie en Groot geld door inleiders als Frits Bolkestein (oud-fractievoorzitter VVD), Gerard Kleisterlee (CEO Philips), Gerdi Verbeet (oud-voorzitter Tweede Kamer) en Alex Brenninkmeijer (lid van de Europese Rekenkamer, voormalig Nationaal Ombudsman) werden eerder interessante beschouwingen geleverd op de invloed van deze thema’s op het dagelijks functioneren van onze samenleving. De Multatuli-lezing wordt jaarlijks bezocht door 500 tot 700 belangstellenden.

Tijdens de lezing in 2018 wordt ingegaan op de thema’s verzet, propaganda en beeldvorming. Bij de term ‘verzet’ denken we al snel aan het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar verzet is van alle tijden: het ontstaat wanneer een deel van de bevolking zich keert tegen de gevestigde orde. Dominantie leidt tot verzet; evolueert dominantie tot onderdrukking, dan wordt het verzet sterker.

In drie verschillende speeches komen bij deze Multatuli-lezing diverse vormen van verzet aan bod. Vormen van verzet die bijdragen aan een rechtvaardige, vrije en democratische samenleving, maar ook vormen die deze samenleving bedreigen.

Wanneer is verzet gerechtvaardigd? Wie bepaalt dat? En hoe ziet verzet er anno 2018 uit — in Nederland, maar ook daarbuiten?

Meer over de Multatulilezing leest u op:
http://www.multatuli-lezing.nl/­lezing/­

Gratis toegang maar aanmelden verplicht via deze link: http://www.multatuli-lezing.nl/­aanmelden/­

Voordracht van Wim Daniëls over zijn nieuwste boek 'De MULO' op vrijdagavond 30 november


Op vrijdagavond 30 november is Wim Daniëls onze gast n.a.v. van zijn nieuw verschenen boek 'De MULO'

Van 1857 tot 1968 kende Nederland de mulo, het meer uitgebreid lager onderwijs. Het is een onderwijstype geweest waar vooral arbeiderskinderen en kinderen van kleine middenstanders – jongens en zeker ook meisjes – veel baat bij hebben gehad. Vaak kregen deze kinderen vanuit de lagere school een lager schooladvies dan kinderen uit meer welgestelde families, ook al waren de intellectuele capaciteiten gelijk. Voor hen geen gymnasium, hbs of mms, maar de mulo, de ambachtsschool of de huishoudschool. Maar de mulo bleek geen verkeerde opleiding te zijn. ‘Daar leerde je tenminste wat’, werd vaak gezegd. Een mulo-opleiding bood velen een goede basis voor een mooie maatschappelijke carrière. Nederland heeft in de loop van de tijd ook niet minder dan drie premiers gehad met een mulo-opleiding. In dit boek wordt de kleurrijke en bijzondere geschiedenis van de mulo op toegankelijke wijze uit de doeken gedaan. Tjee, zat dat zo met de mulo, zullen veel lezers zeggen. Ja, zo zat het.

Wim Daniëls schreef een groot aantal boeken, vooral over taal maar daarnaast over uiteenlopende onderwerpen. In 2017 verscheen zijn bestseller De lagere school. Hij stelde diverse Van Dale-woordenboeken samen en publiceerde een literaire verhalenbundel. Verder treedt hij op in het theater en is hij geregeld te horen op de radio.

Aanvang lezing: 20.15 uur. Toegang: € 8,00Boekpresentatie van zijn recent verschenen boek " Staat en taboe" door hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen

Op vrijdagavond 7 december presenteert Paul Frissen zijn nieuwe spraakmakende boek "Staat en taboe".
Paul Frissen zal vertellen over zijn nieuwe boek waarna er nog ruimte is om vragen te stellen aan de auteur.

De toegang is gratis maar u dient zich van te voren op te geven via info@vrijeboekhandel.nl of via tel. 076 5145491

Plaats: Waalse Kerk,Catharinastraat 83, Breda
Tijd 20.15 uur
Jaarlijkse uitverkoop vanaf 27 december tot en met 4 januari


Ook dit jaar hebben we weer onze grote jaarlijkse restanten uitverkoop meteen na de kerst.

Kortingen van 40% tot 70%

Lezing Bart van Loo over de Bourgondiërs op vrijdagavond 22 februari


De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen. Als geen ander weet Van Loo bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren.

De lezing van Bart van Loo vindt plaats op vrijdagavond 22 februari 2019 in de Waalse Kerk te Breda, aanvang 20.15 uur, toegang € 8,00

De geplande verschijningsdatum van het gebonden boek, 560 pag. €30,00 is 15 januari 2019

Lezingen Vrije Boekhandel

In het voor- en najaar organiseren wij diverse lezingen.
Een greep uit de lezingen van afgelopen periode:

In februari gaf Griet Op de Beeck voor de derde keer een sprankelende voordracht in een uitverkochte Waalse Kerk Professor Herman Pleij gaf in april een gastcollege over Erasmus.
Andere gasten waren: Frits van Oostrom, Marcia Luyten, Fik Meijer, Jacqueline Bel, Jan Siebelink, Chris de Stoop, Stefan Hertmans en vele anderen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze lezingen en andere activiteiten dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via info@vrijeboekhandel.nl


Samenwerking met muziekhandel Spronk

Muziekhandel Spronk aan de Wilhelminastraat is gesloten maar Ernst en Carla Stellwag gaan door als webwinkel.
Op het gebied van klassieke muziek werken wij met hen samen. Er is dan ook steeds een beperkt assortiment aan CD's van Spronk in onze winkel aanwezig.
Deze CD's kunt U in onze boekhandel beluisteren onder een koptelefoon of via de centrale muziekinstallatie.

Bestelde CD's bij muziekhandel Spronk kunt U desgewenst ophalen in onze boekhandel.
Zie verder http://www.muziekvanspronk.nl/­

Waalse kerk te Breda


De meeste lezingen/presentaties houden wij in de sfeervolle Waalse kerk aan de Catharinastraat te Breda, op zeer korte afstand van onze winkel.
Voor meer informatie over de Waalse kerk zie ook:

http://www.waalsekerkbreda.nl/­