Vrije Boekhandel

Wim Daniëls over "De Lagere school. Toen bijna alles nog heel anders was"


Op vrijdagavond 15 december houdt Wim Daniëls, op uitnodiging van de Vriendenclub BeekVooruit, een voordracht over “De lagere school. Toen bijna alles nog heel anders was". Een paar weken geleden trad Wim Daniëls al op met deze voordracht in een bomvolle Waalse Kerk. Zij die het toen gemist hebben zijn dus welkom in Prinsenbeek waar op de Markt gratis geparkeerd kan worden.

Wim Daniëls spreekt over de lagere school van vroeger die een totaal andere school was dan de basisschool van nu. Uiteraard zonder alle moderniteiten zoals de computer, het digibord en het leerlingvolgsysteem. En ook zonder tienminutengesprekken, plusklassen, remedial teaching en voortdurend en uitvoerig toetsen. De leerlingen van toen hadden te maken met een onderwijzer(es) die een gezag en een autonomie had die voor kinderen en ouders vanzelfsprekend waren. Aan de lagere school van vroeger kleeft ook het beeld van de schooltandarts, die eens per jaar met de gevreesde bus kwam voorrijden, het schoolsparen, schoolmelk, de kroontjespen, het inzamelen van zilverpapier en de ouderwetse schoolreisjes naar de speeltuin. Het komt allemaal aan bod in de humorvolle voordracht van Wim Daniëls over de lagere school. Hij schetst het wel en wee van de lagere school in de twintigste eeuw, met de nadruk op de periode vanaf 1930.

Toegangskaarten zijn te koop bij de Vriendenclub van Beek-Vooruit, café Marktzicht te Prinsenbeek en bij onze boekhandel.

Plaats: in de zaal van Marktzicht, Markt 10 te Prinsenbeek.
Toegang: € 8,00 Aanvang: 20.15 uur

In november en december zijn wij iedere zondag geopend.


Openingstijd zondag; 12.00uur tot 17.00uur

Lezing Edward De Maesschalck over de Bourgondische Vorsten - vrijdagavond 19 januari 2018

De Bourgondische Vorsten (1315-1530) is een kleurrijk en samenhangend synthesewerk dat de Bourgondische vorsten tegen de achtergrond van hun tijd weergeeft, met oog voor alle facetten van hun samenleving. Je leert meer over de politieke en maatschappelijke context, over de pracht en praal van het hofleven en over tal van artistieke hoogstandjes. Je maakt kennis met het dagelijkse leven, maar ook met grote, soms spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog, de kruistochten, de huwelijken en begrafenissen, toernooien en moordpartijen.

In De Bourgondische Vorsten (1315-1530) zijn schitterende illustraties van miniaturen, schilderijen, beeldhouwwerk en sieraden uit de Zuidelijke Nederlanden opgenomen. Overzichtelijke stambomen en kaarten vullen aan. Het boek staat vol met vertelt frappante anekdotes, maar slaagt er ook in het brede overzicht te behouden over een periode van meer dan tweehonderd jaar.

De Bourgondische Vorsten (1315-1530) is een pracht van een cadeauboek dat kunst-en geschiedenisliefhebbers niet mogen missen. Het is het vervolg op Graven van Vlaanderen (861-1384). Oranje tegen Spanje (1500-1648) beschrijft de periode die volgt op de Bourgondische vorsten.
Edward de Maesschalck hield in 2017 een mooie lezing in de Grote Kerk over zijn boek "Oranje tegen Spanje". Dit ook prachtig geïllustreerde boek is nu bij ons verkrijgbaar voor de prijs van € 34,95. De oorspronkelijke prijs was € 69,95

Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen - Fik Meijer Lezing Fik Meijer over de Via Appia vrijdagavond 8 december


Onlangs verscheen het nieuwe boek van Fik Meijer "Via Appia. Met Horatius langs de koningin der wegen". Meijer verhaalt over een van de beroemdste wegen der wereld. Sinds 191 voor Christus kunnen reizigers zonder onderbrekingen de bijna 550 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties, handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is één uitzondering: een satire van de dichter Horatius. In 37 voor Christus reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Zijn nieuwste boek gaat over wapens en herbergen, kaarten en mijlstenen en over beroemde schrijvers en schilders die over de Via Appia hebben gelopen. Door de kaarten en vele kleurenfoto's van de belangrijkste bezienswaardigheden komt de Via Appia ook visueel tot leven. Ook tijdens de lezing van Fik Meijer op 8 december zullen veel foto's getoond worden.

Van 20 april tot en met 28 april 2018 leidt Fik Meijer een 9-daagse rondreis langs de Via Appia. De organisatie van deze reis is in handen van Academische Reizen in Den Bosch. Er wordt tijdens deze reis veel gelopen. Een goede conditie is dus noodzakelijk.

Aanvang lezing: 20.15 uur. Toegang: € 8,00 Plaats: Waalse Kerk

Op zaterdag 2 december besprak Onno Blom onder andere het boek van Fik Meijer in de Nieuwsshow. Deze geweldige bespreking kunt u via deze link terug luisteren; https://www.nporadio1.nl/­cultuur-media/­boeken/­7061-via-appia-een-typisch-fik-meijer-boek

Fik Meijer was te gast in het radioprogramma 'Nooit meer slapen'. Deze uitzending kunt u terugluisteren en zien via onderstaande link:
https://www.nporadio1.nl/­nooit-meer-slapen/­onderwerpen/­430545-een-historische-rondleiding-met-fik-meijer-video

EINDEJAARS UITVERKOOP


De traditionele eindejaars uitverkoop bij de Vrije Boekhandel wordt gehouden van 27 december 2017 t/m 4 januari 2018. Omdat onze boekhandel eigenlijk wat te klein is zijn we elk jaar weer genoodzaakt om boeken in de uitverkoop te doen. De kortingen bedragen 50 tot 70% van de oorspronkelijke verkoopprijs.
Een uitgelezen gelegenheid om het nieuwe jaar voordelig en met mooie boeken te beginnen. De winkel gaat 27 december om 10.00 uur open.

Lezingen Vrije Boekhandel


In het voor- en najaar organiseren wij diverse lezingen.
Een greep uit de lezingen van afgelopen periode:

In februari gaf Griet Op de Beeck voor de derde keer een sprankelende voordracht in een uitverkochte Waalse Kerk Professor Herman Pleij gaf in april een gastcollege over Erasmus.
Andere gasten waren: Frits van Oostrom, Marcia Luyten, Fik Meijer, Jacqueline Bel, Jan Siebelink, Chris de Stoop, Stefan Hertmans en vele anderen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze lezingen en andere activiteiten dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via info@vrijeboekhandel.nl


Samenwerking met muziekhandel Spronk

Muziekhandel Spronk aan de Wilhelminastraat is gesloten maar Ernst en Carla Stellwag gaan door als webwinkel.
Op het gebied van klassieke muziek werken wij met hen samen. Er is dan ook steeds een beperkt assortiment aan CD's van Spronk in onze winkel aanwezig.
Deze CD's kunt U in onze boekhandel beluisteren onder een koptelefoon of via de centrale muziekinstallatie.

Bestelde CD's bij muziekhandel Spronk kunt U desgewenst ophalen in onze boekhandel.
Zie verder http://www.muziekvanspronk.nl/­

Waalse kerk en Publieke Werken te Breda

De meeste lezingen/presentaties houden wij in de Waalse kerk en het zaaltje van café Publieke Werken te Breda, beide op zeer korte afstand van onze winkel.
Voor meer informatie over de Waalse kerk en Publieke Werken zie ook:

http://www.waalsekerkbreda.nl/­
http://www.cafepubliekewerken.com/­