Vrije Boekhandel

Wim Daniëls over zijn nieuwe boek 'De lagere school' op vrijdagavond 20 oktober


De lagere school van vroeger was een totaal andere dan de basisschool van nu. Uiteraard zonder alle moderniteiten, zoals computer, digibord en leerlingvolgsysteem. Maar ook zonder tienminutengesprekken, plusklassen, remedial teaching, en voortdurend en uitvoerig toetsen. In plaats daarvan stond er (meestal) een onderwijzer voor de klas, wiens gezag en autonomie voor kinderen en ouders vanzelfsprekend was. de schoolarts en schooltandarts, het schoolsparen en schoolmelk zijn ook begrippen die kleven aan de lagere school van vroeger, net als de kroontjespen, het inzamelen van zilverpapier, een draai om je oren, en nog veel meer. Het komt allemaal aan bod in het rijk geïllustreerde 'De lagere school'geschreven door Wim Daniëls, die zelf in de jaren zestig op zo'n lagere school zat. Hij schetst het wel en wee van de lagere school in de twintigste eeuw, met de nadruk op de periode vanaf 1930. Een heerlijk boek, dat je terugvoert naar een onvergetelijke tijd waarin alles zo overzichtelijk leek, net als het schoolrapport, met taal, rekenen, gedrag en vlijt.

Het boek is reeds verschenen, gebonden, 224 pag. €20,00

Het wordt ongetwijfeld een heerlijke nostalgische avond, want als geen ander weet Wim Daniëls de lagere schooltijd met veel humor weer tot leven te brengen.
De avond vindt plaats in de Waalse Kerk, aanvang 20.15 uur kaarten (€ 8,00) zijn te reserveren bij de Vrije Boekhandel.

Hoogleraar Frits van Oostrom spreekt over zijn nieuwe boek "Nobel streven" op vrijdagavond 27 oktober

Onlangs is verschenen het nieuwe boek van Frits van Oostrom; "Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waar gebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode". Rond 1372 kwam op kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. 'Nobel streven' reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde. Jan van Brederode werd beroemd in heel Europa.

Het is een prachtig geïllustreerd gebonden boek, 400 pagina's €25,00

Frits van Oostrom spreekt over Jan van Brederode in de Waalse Kerk op vrijdagavond 27 oktober. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 8,00 kaarten zijn te koop in de boekhandel.

(Foto Frits van Oostrom; Bob Bronshoff)

Kinderboekenweek 2017: Vertelvoorstelling door Arend van Dam (o.a. Lang geleden...) op 4 oktober!


‘Griezelen? Nee, hoor. Veel te eng,’ zegt schrijver Arend van Dam.
Waarom zouden we hem dan toch uitnodigen om in de kinderboekenweek op te treden met zijn vertelvoorstelling? Nou, bijvoorbeeld omdat Arend weet hoe hij waar gebeurde verhalen op een spannende manier kan vertellen. Wie kent niet zijn boek Lang geleden... over de geschiedenis van Nederland. Of Stad en land... over de natuur in ons land. Of Het land van de farao’s, over de koningen van Egypte? Als geen ander weet deze in Breda wonende schrijver de geschiedenis tot leven te wekken. En als hij vertelt, dan neemt hij koffers vol met spullen mee uit de hele wereld: een krokodil uit Suriname, de trompet waarmee Albel Tasman probeerde de menseneters te verjagen, de stekels van een egel, twee hoorns uit de tijd van de Vikingen, een Chinese krekel die het loodje legde bij een krekelgevecht, een echte meidenvanger en nog veel meer...
En je mag hem vragen wat je wilt. Bijvoorbeeld: ‘Je bent toch in Egypte geweest? Was je dan niet bang voor de vloek van de farao’s?’ Of: ‘waar ben je zelf het allerallerbangst voor?’

(tekst Arend van Dam)
Wil je alvast kennismaken met deze schrijver? Ga naar YouTube. Zoek op Arend van Dam en klik op Schrijfgeheimen:
https://www.youtube.com/­watch?v=8RtQiqJufr0


De toegang is gratis maar graag een kaartje reserveren of ophalen bij de Vrije Boekhandel.
Plaats: Publieke Werken (Vlakbij de boekhandel).
Tijd: Vanaf 14.00 uur met een korte pauze om wat te drinken, boeken te kopen of om deze te laten signeren (heb je al een boek van Arend neem gerust mee).

Concertlezing met Jan Brokken op 28 oktober


In 1975 bezocht Jan Brokken voor het eerst Sint-Petersburg, toen nog Leningrad genaamd. Het communisme was verre van voorbij. Nu,veertig jaar later, keert hij terug om de stad te herontdekken. Zijn wandelingen door heden en verleden roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden, Achmatova, Mandelstam, Brodsky, Malevitsj, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Tsjaikovski, Rachmaninov, Stravinsky en vele anderen. In "De gloed van Sint-Petersburg" dompelt Brokken de lezer onder in de culturele rijkdom van deze stad.

Concertlezing Jan Brokken i.s.m. kamerkoor Cappella ex Occasione
o.l.v. Ruben de Grauw.
Zaterdag 28 oktober, 20.15 uur
Johanneskerk, Dreef 5, Breda (Princenhage)
Toegangsprijs € 15,00
Het muzikale deel bestaat uit a capella muziek van de Russische componisten Rachmaninov, Sjostakovich, Schnittke, Tsjaikovsky, Sviridov e.a.

Voor meer informatie over de concertlezing zie:
http://cappellaexoccasione.nl/­

Biograaf van Jan Wolkers, Onno Blom, is op vrijdagavond 3 november onze gast!


Vrijdagavond 3 november spreekt Onno Blom over zijn biografie van Jan Wolkers welke verschijnt op 19 oktober. De lezing vindt plaats in de Waalse Kerk, aanvang 20.15 uur. Toegangsprijs: €8,00


Het litteken van de dood, de biografie van Jan Wolkers
Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel.

Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.

Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Gebonden, 1168 pagina's €40,00

Naast de toegankelijke ‘volkseditie’ verschijnt een luxe editie in cassette, met daarin de biografie in een gebonden uitgave, een gebonden beeldboek met leven en werk van Jan Wolkers aan de hand van foto’s, portretten, kunstwerken en egodocumenten, en een facsimiledruk van
een zelfportret van Jan Wolkers uit 1945.

Deze luxe editie verschijnt in een eenmalige oplage van 1500 exemplaren, wordt genummerd en voorzien van de handtekeningstempel van Wolkers. € 130,00

Govert Jan Bach spreekt over Luther en Bach op 13 november

Op maandagavond 13 november spreekt Govert Jan Bach in de Lutherse Kerk (Veemarktstraat 11) over Luther en Bach. Aanvang: 20.00 uur.
Luther en Bach zijn twee genieën die de wereld bepalend beïnvloed hebben. Luther zette de wereldgeschiedenis op zijn kop toen hij het gevecht met de keizer en de paus durfde aan te gaan. Hij markeerde met zijn handelen de overgang van Middeleeuwen naar de moderne tijd. Twee eeuwen later was het Bach die fundamenteel de muziek bepaalde op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Bach werd door Luther in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.
Govert Jan Bach publiceerde onlangs een prachtig luisterboek met een college over Bach en Luther. Aan dit college zijn tevens twee prachtige cd's van vier Lutherse missen van Bach in de uitvoering van Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent toegevoegd. De prijs is slechts € 25,00
De voordracht van Govert Jan Bach organiseren wij samen de Remonstrantse gemeente Breda en de Lutherse gemeente Breda. De toegangsprijs wordt nog later bepaald.

Lezing over "Geschiedenis van de Verenigde Staten" door Frans Verhagen op dinsdagavond 21 november


In oktober verschijnt het nieuwe boek van Frans Verhagen onder de titel "Geschiedenis van de Verenigde Staten".

Van Nieuw-Nederland, via de Tweede Wereldoorlog, de Sixties en 9/11 tot nu: de geschiedenis van de Verenigde Staten met on-Amerikaanse scherpte beschreven.

Bijna alle geschiedenissen van de Verenigde Staten zijn door Amerikanen zelf geschreven. Frans Verhagen beschrijft vanuit Europees perspectief de geschiedenis van deze wereldmacht. Met de verwondering van een Europeaan onderzoekt Verhagen die vragen die de Amerikanen zelf niet stellen. Hij begint in de zeventiende eeuw bij de kolonies New England en Nieuw-Amsterdam, en voert de lezer via de Onafhankelijkheidsoorlog, de Indiaanse oorlogen, de Burgeroorlog, de entree van Amerika op het wereldtoneel, de Grote Depressie, de New Deal, de Tweede Wereldoorlog, de Sixties, Nixon, Reagan, Clinton en 9/11 naar de Verenigde Staten van nu. Ondersteund met foto's en kaarten krijgt de lezer een alomvattend, goed geschreven verhaal met een duidelijke visie.
De lezing van Frans Verhagen over zijn geschiedenis van de VS vindt plaats in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83 te Breda. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 8,00

Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen - Fik Meijer Lezing Fik Meijer over de Via Appia vrijdagavond 8 december

In oktober verschijnt het nieuwe boek van Fik Meijer "Via Appia. Met Horatius langs de koningin der wegen". Meijer verhaalt over een van de beroemdste wegen der wereld. Sinds 191 voor Christus kunnen reizigers zonder onderbrekingen de bijna 550 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties, handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is één uitzondering: een satire van de dichter Horatius. In 37 voor Christus reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Zijn nieuwste boek gaat over wapens en herbergen, kaarten en mijlstenen en over beroemde schrijvers en schilders die over de Via Appia hebben gelopen. Door de kaarten en vele kleurenfoto's van de belangrijkste bezienswaardigheden komt de Via Appia ook visueel tot leven. Ook tijdens de lezing van Fik Meijer op 8 december zullen veel foto's getoond worden.

Van 20 april tot en met 28 april 2018 leidt Fik Meijer een 9-daagse rondreis langs de Via Appia. De organisatie van deze reis is in handen van Academische Reizen in Den Bosch. Er wordt tijdens deze reis veel gelopen. Een goede conditie is dus noodzakelijk.

Aanvang lezing: 20.15 uur. Toegang: € 8,00 Plaats: Waalse Kerk

Lezing Edward De Maesschalck over de Bourgondische Vorsten - vrijdagavond 19 januari 2018

De Bourgondische Vorsten (1315-1530) is een kleurrijk en samenhangend synthesewerk dat de Bourgondische vorsten tegen de achtergrond van hun tijd weergeeft, met oog voor alle facetten van hun samenleving. Je leert meer over de politieke en maatschappelijke context, over de pracht en praal van het hofleven en over tal van artistieke hoogstandjes. Je maakt kennis met het dagelijkse leven, maar ook met grote, soms spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog, de kruistochten, de huwelijken en begrafenissen, toernooien en moordpartijen.

In De Bourgondische Vorsten (1315-1530) zijn schitterende illustraties van miniaturen, schilderijen, beeldhouwwerk en sieraden uit de Zuidelijke Nederlanden opgenomen. Overzichtelijke stambomen en kaarten vullen aan. Het boek staat vol met vertelt frappante anekdotes, maar slaagt er ook in het brede overzicht te behouden over een periode van meer dan tweehonderd jaar.

De Bourgondische Vorsten (1315-1530) is een pracht van een cadeauboek dat kunst-en geschiedenisliefhebbers niet mogen missen. Het is het vervolg op Graven van Vlaanderen (861-1384). Oranje tegen Spanje (1500-1648) beschrijft de periode die volgt op de Bourgondische vorsten.
Edward de Maesschalck hield in 2017 een mooie lezing in de Grote Kerk over zijn boek "Oranje tegen Spanje". Dit ook prachtig geïllustreerde boek is nu bij ons verkrijgbaar voor de prijs van € 34,95. De oorspronkelijke prijs was € 69,95

Lezingen Vrije Boekhandel


In het voor- en najaar organiseren wij diverse lezingen.
Een greep uit de lezingen van afgelopen periode:

In februari gaf Griet Op de Beeck voor de derde keer een sprankelende voordracht in een uitverkochte Waalse Kerk Professor Herman Pleij gaf in april een gastcollege over Erasmus.
Andere gasten waren: Frits van Oostrom, Marcia Luyten, Fik Meijer, Jacqueline Bel, Jan Siebelink, Chris de Stoop, Stefan Hertmans en vele anderen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze lezingen en andere activiteiten dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via info@vrijeboekhandel.nl


Samenwerking met muziekhandel Spronk

Muziekhandel Spronk aan de Wilhelminastraat is gesloten maar Ernst en Carla Stellwag gaan door als webwinkel.
Op het gebied van klassieke muziek werken wij met hen samen. Er is dan ook steeds een beperkt assortiment aan CD's van Spronk in onze winkel aanwezig.
Deze CD's kunt U in onze boekhandel beluisteren onder een koptelefoon of via de centrale muziekinstallatie.

Bestelde CD's bij muziekhandel Spronk kunt U desgewenst ophalen in onze boekhandel.
Zie verder http://www.muziekvanspronk.nl/­

Waalse kerk en Publieke Werken te Breda

De meeste lezingen/presentaties houden wij in de Waalse kerk en het zaaltje van café Publieke Werken te Breda, beide op zeer korte afstand van onze winkel.
Voor meer informatie over de Waalse kerk en Publieke Werken zie ook:

http://www.waalsekerkbreda.nl/­
http://www.cafepubliekewerken.com/­